BOB MARLEY (JAMAİKA)




Dünyanın en güzel ritmi onun senin için çarpan kalbidir.  
BOB MARLEY


1960’larda Jamaika’da doğan Reggae Müziğin ve rasta kültürünün en meşhur temsilcisidir Bob Marley.

Başkent Kingston’da şarkılarında bolca bahsettiği Trench Mahallesindeki fakir hayatından çıkarak yıldızlaşan Marley’in hayatının en güzel yıllarını geçirdiği evi şimdilerde müze. Şarkılarındaki eşitlik ve özgürlük mesajları da, adeta Jamaika’nın milli marşı haline gelmiş durumda.

Bob Marley'in evinin bahçesine yapılan heykeli.

Hıristiyan İngiliz - Suriye Yahudisi melezi beyaz bir baba ve siyah bir Jamaika’lı annenin çocuğu olarak Jamaika’da Dünya’ya gelen Bob Marley, bu karışık melez kimliğini birçok şarkısında sorgulamış. Bu konudaki bir konuşmasında; “Babam beyaz, Annem zenci, bana melez diyorlar. Ben kimsenin tarafında değilim. Ne zencilerin tarafında, ne de beyazların tarafındayım. Ben, beni zenci ve beyaz yaratan Tanrı’nın tarafındayım” demiştir. Ayrıca adaletsiz sistemleri, yalancı politikacıları eleştiren ve ezilen Afrikalıların haklarını savunan eşsiz şarkı sözleri bütün Dünya’nın ilgisini bu ufak adaya toplamış ve kısa sürede Dünya’da en çok dinlenilen şarkıcılardan biri olmuştur.

Bir ülkeyi en güzel anlatan müziğidir. Jamaika’nın da her an dans etmeye hazır insanlarında Bob Marley’in ritminin yansımasını görebilirsiniz.

Jamaika’da başlayan bir dini akım olan Rastafari dinine inanan Marley, bir röportajında Tanrının beyaz değil zenci olduğunu söylemiştir.  Bob Marley, efsaneleşen bir müzik kariyeri yaşamış ve ilk albümünü çıkardıktan 19 yıl sonra, 1981’de hasta yatağında gözlerini Dünya’ya kapamadan önce oğlu Ziggy’e, o unutulmaz son sözünü söylemiştir, “PARA HAYAT SATIN ALAMAZ”.

Efe TANAY


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...